Friday, December 17, 2010

"Misteri Batu Bergerak Di Lembah Maut"

Salam..
Korea skunk nga winter....
So,..

SANGAT SEJUK...!!!

Sumpah x tahan...
Kalo nk cite psl winter ni, kne wat satu entry,...
So, next time jela k...
Heheheh.. 
Arini mat sbnrnye nak share satu bnde yg mat baru jek jmpe mse godak2 internet td.. 
Yuppp..
Mat nk story tentang kisah (seorang ,seekor)...seketul batu ...hehe
Ape yg speselnye sal batu nih?..
Nak tau?...meh bace...

-------------------------------------------------------------------------------------

 "Misteri Batu Bergerak Di Lembah Maut" 

Ape yg misterinye bebatu nih?..
Sile tengok gamba di bawah....





Nampak x ape misterinye?..
X nmpk?...k2...tengok lagi gmba di bawah..xde hal lah..







Da nmpk x? 
Yeahh...(bagi yg maseh blurr2 lagi tu xpe..troskn mmbace..) 
Kenape batu ni di anggap misteri adalah kerana......

BATU INI BOLEH BERGERAK SENDIRI..!! (omg...)

  

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  
Sungguh x sangke kan?
Indah sungguh kejaiban ciptaan Tuhan ni..
Mengikut kajian ahli geologi, batu ini dikatakan bergerak di  tanah lembut... Di tanah berlumpur, ketulan2 ais kecil terhasil di batu tersebut kesan dr perubahan cuaca sejuk..
Apabila angin bertiup, ketulan ais + keadaan tanah yg berlumpur  mnjadi bahan pelincir untuk batu2 ni bergerak...  
Namun, pendapat2 ahli geologi ini disangkal kerana didapati batu2 ni bergerak semase musim panas..huhhh?????
( x mungkin ketulan ais trjadi, n tanah x mungki berlumpur...kering adela..) 

Untuk menambhkn lagi misteri bebatu nih...( suspen sket ye bro..eheheh)
Kalo korunk nk tau, batu2 ni bukan bergerak je kat tanah lembut, 
Dye dok mengorek tanah n mninggalkn jejak seperti diseret oleh SESUATU @ SESEORANG... 
  
Jeng..jeng..jeng...

--------------------------------------------------------------------------------- 

X cukup ngan tu..
Ade lg misteri batu ni...
Setelah dibuat kajian,didapati bebatu ni ade yg bergerak secare parallel dan ber-pattern....


Gmba paling ekstreme yg pling jelas mnunjukkn batu ni BERGERAK


 Lembah Maut( Dead Valley) terletak di California, Nevada...
Kalo nk tau lebih lanjut, sile klik di sini 

----------------------------------------------------------------------------------

Sesetengah batu buat pattern oval, ade gak yg bwat pattern linear je( bajet cool sket...hehe..) 
Sesetengah batu leh bergerak sejauh 20 km bai...( dlm mase 2 thn k...hehe....) 
Sungguh ajaib ciptaan Tuhan ni kan..?
Kadang2 bnyk bnde yg kite x sangke wujud kat dunia nie..
Itulah kebesaran ciptaan Tuhan...
Renung2kn,...dan selamat beramal..( ade gaye ustaz x?..) 
Sekian tazkirah arinie...hehe

p/s : t da nk prtengahan winter mat wat entry sal winter lak nak?,, 

10 comments:

  1. macam seram pun ada jgk batu nehh. huhu

    ReplyDelete
  2. ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
    Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Salam sebuah persahabatan salam satu perkenalan dari blog kami... Moga kami mendapat maklum balas dan respont yang baik dari blog anda...

    woooo batu ade kaki jalan sikit sikit

    ReplyDelete
  3. syiela: haha. takot woo batu ttibe gerak

    ReplyDelete
  4. aten: hehe. ..uncle seekers x leh blah la

    ReplyDelete
  5. afzainizam: hehe..ingat orang je ke ade kaki..batu pn ade k..(kaki dye kcik sket...hehe)

    ReplyDelete
  6. tp terbaek lagi..klu ad kopi kat stu...hehehe

    ReplyDelete
  7. yup2. btol2. fenomena ni terjadi kat Death Valley. bole try google searh taip "The Mysterious Sailing Rock Of Death Valley"..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails