Tuesday, August 31, 2010

"Telur Palsu???...yukks"

Salam...
Entry mat arini pasal telur ye..
Telor mmg salah satu mknn feveret aku..sape x suke telor weh..telor sambal,telor masak kicap...bpk ahh,..terliur kot!!
Tapi,
Pernah trpikir x korang satu ari nanti akan makan..
TELUR PALSU...??
ye,korang x sala denga..memang mat cakap palsu...

******************************************************



Mat sarankan korang ambil langkah berjaga-jaga ketika membeli makanan diluar ertikata produk datang dari Negara China. Sebab terlalu banyak lambakan produk China yang cuba dipalsukan mereka.
Bukan tak boleh membeli produk China langsung. Terpulang. Murah memang murah. Pilihan masing-masing.



Semua orang tahu, China ni terkenal dengan produk-produk yang palsukan .
Tapi kalau telur pn nk plsukan gak,ni suda melampaui hak asasi manusia..( marah ni..)
Pihak berkuasa telah berjaya menyita sebahagian besar telur ayam palsu di gedung pasaraya kota Guangzhou, ibu negeri wilayah Guangdong, China.
Harganya pulak murah, mestilah ramai yang nk beli (terutama para perniaga Makanan )
Sebiji telur ayam palsu dijual serendah 0.15 yuan bersamaan RM0.074 iaitu separuh daripada harga sebenar.
Sape xnk wehh???








Tau X Camne Telur Palsu tersebut diproses?









Nak bwat  telur ayam palsu ada caranya bro. Kena Masuk kursus. 
Kursus cara-cara membuat telur ayam palsu diadakan selama 3 hari dengan bayaran serendah 30 yuan. 
Itulah harga yang perlu dibayar untuk belajar dan memulakan bisnes haram lagi menipu ini.

Macam2 bahan seperti agar-agar, bubuk yang tidak diketahui, asam benzoat, bahan coagulating dan  tawas( ape ni??..wadafak....), yang biasanya digunakan untuk membuat telur ayam palsu ini. 



Nk bwat kuning telur tu, beberapa berwarna kuning jeruk dicampur bubuk menjadi cair dan ramuan bergerak. 
Cairan itu kemudian dituangkan ke dalam plastik yang berbentuk bulat cetakan dan dicampur dengan apa yang disebut ‘air ajaib,’ yang mengandung kalsium khlorida
Ni nk bwat ‘kuning telur’ keluar selaput luar yang nipis. 
Telur kemudian dibentuk dengan sebuah cetakan.








 






Parafin lilin dan cecair putih yang tak dikenali dicurahkan ke telur palsu, yang kemudian dibiarkan mengering.



Telur buatan boleh digoreng cerah-sisi atau dikukus. 
Sehinggakan orang-orang yang mencipta mampu membuatkan gelembung-gelembung muncul pada telur putih. 



Ciri-ciri telur palsu

Ketika Telur Mentah

- Tekstur kulit telur  kasar, bentuknya kadang-kadang ada beberapa benjolan pada kulit telur. (bukan kotoran ayam)
- Ada beberapa telur yang lekukannya tidak serata
- Kalau diadun tidak ada bunyi rongga udara
- Kulit telur mudah dikupas tanpa mengoyakkan lapisan seliput telur ( x macam  Telur Ayam Asli.)

Ketika Telur Dipecahkan

- cairan kuning dan putih telur tidak berbau hanyir, ( yang asli biasanya ada bau Hanyir Sedikit )
- Di salah satu sisi telur tidak ada rongga udara
- Kuning telur agak kenyal dan sukar dipecahkan

Selepas proses perebusan

- Kuning telor tidak berbentuk bulat, bentuknya agak lonjong seperti cetakan
- Kuning telor berada dekat dinding Kulit telur , ( telor asli biasanya agak ke tengah skit)
- Rasa putih telur seperti jelly agak kenyal (bagi korang yang jarang makan telur ayam mungkin x  tau)

***********************************************

So jonn,
Ade brann nk mkn telur lagi pasnie???
hahahahhaaha


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails